Befejezéséhez érkezett a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás által a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében elsők között benyújtott „A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése (KEOP – 2.3.0/2F-2008-0004)” című projekt.

rekultiváció: rekultivált terület komárom megye

A Társulás a rekultivációs projekt megvalósítására 5.2 milliárd Ft összegű vissza nem térítendő támogatást kapott, melyet teljes egészében az Európai Unió és a Magyar Állam finanszírozott, így a tagtelepülések Önkormányzatainak nem kellett önrészt biztosítaniuk.

A projekt keretében 42 településen összesen 43 korszerűtlen szilárdhulladék-lerakót rekultiváltak, vagyis a hulladék elhelyezésére használt területek tájba illesztését, megfelelő műszaki védelmének kialakítását végezték el, a vízbázisok és a talaj védelem figyelembe vételével. Ezek a területek olyan tereprendezésen estek át, amely folyamat végén a terület újra illeszkedik az azt körülvevő természeti környezetébe. Ezzel az érintett területek levegő és talajvíz károsító hatásai csökkennek, idővel pedig megszűnnek, valamint a tájra jellemző új természetes élőhelyek alakulhatnak ki.

 

A tényleges kivitelezési munkálatok 2011. éveleje és 2012. év tavasza között zajlottak le. A 2009. július 16-án bezárt Győri Pápai úti szilárdhulladék-lerakó rekultivációs munkálatait a nyertes JAURINUM Konzorcium végezte. A győri körzetben (14 lerakó) a STRABAG-MML Kft., a vaszari körzetben (13 lerakó) a KH-2010 Konzorcium és a veszprémvarsányi körzetben (15 lerakó) a SA Veszprémvarsányi Körzet Konzorciuma végezték el a kivitelezési munkálatokat.

A rekultiváció során 2 lerakót (Kisbabot, Rábaszentmiklós) teljesen felszámoltak, amely során a hulladék elszállítását követően a szennyezett talaj cseréjét elvégezték, majd befüvesítették.

4 helyszínen (Dudar, Csetény, Jásd-Bakonycsernye, Somlójenő) csak átmeneti fedőréteget alakítottak ki, mivel itt az elmúlt 10 éven belül hulladék lerakás történt, a végleges fedőréteg kialakítása 10 év múlva esedékes. A többi helyszínen (Ács, Bana, Bakonyszentlászló, Bakonyszentkirály, Bakonytamási, Börcs, Csót, Dunaszeg, Egyházaskesző, Gecse, Gyarmat, Gyömöre, Győrszemere, Győrújbarát, Győrzámoly, Homokbödöge, Kajárpéc, Koroncó, Kunsziget, Lázi, Lovászpatona, Marcaltő, Mórichida, Mosonszentmiklós, Nagygyimót, Nagyszentjános-Gönyű, Pannonhalma, Pápateszér, Rábaszentandrás, Rábaszentmiklós, Sikátor-Veszprémvarsány, Sokórópátka, Táp, Tényő, Vanyola, Vaszar) a megfelelő rétegek kialakításával, mint hulladéktest formázás, kiegyenlítő réteg, vízzáró szigetelő réteg, kavicsos szivárgó réteg, alsó, valamint felső fedőréteg kialakítással véglegesen lezártak, végül a területeket befüvesítették. A környezetvédelmi hatóság előírásainak megfelelően monitoring kutakat létesítettek a talajvíz szennyezettségének ellenőrzésére.

A Győr Pápai úti regionális lerakó rekultivációja során műszaki megoldásként mind a végleges, mind az átmeneti fedőréteg beépítése megtörtént tekintettel arra, hogy a lerakónak vannak 10 évnél régebben használt területei is, ahol a végleges fedőréteget alakították ki. A 10 évnél korábban használt területeken átmeneti fedőréteget alakítottak ki, ahol a biogáz összegyűjtésére 134 gázkút létesült, a gáz ártalmatlanítása pedig fáklyázással történik.

Az elkészült rekultivált helyszíneken az uniós előírásoknak megfelelően 20-25 évre utógondozási kötelezettséget írtak elő, mely szerint a Társulás feladata lesz a monitoring kutak üzemeltetése, a vízminták vétele, elemzése és a környezetvédelmi hatóság felé a jelentések megtétele.

A projekt zárását 2012. június 28-án 13.00-kor ünnepélyes keretek között tartották a Győr-Sashegyi Hulladékkezelő Központban.

Az eseményen részt vett és köszöntőt mondott Borkai Zsolt Győr Megyei Jogú Város polgármestere, országgyűlési képviselő, Habi Péter az Energia Központ Nonprofit Kft, mint Közreműködő Szervezet főosztályvezetője, Hegyi Zoltán a Társulási Tanács elnöke, valamint Tóth Árpád a Projekt Megvalósítási Egység vezetője.

rekultiváció: rekultivált terület veszprém megye

rekultiváció: rekultivált terület veszprém megye

rekultiváció: rekultivált terület Győrben

rekultiváció: rekultivált terület Győrben

Hulladékkezeléssel kapcsolatos kérdései vannak?

Partnereink szívesen segítenek Önnek! Vegye fel itt a kapcsolatot velük!

Klikk ide: hulladék  , hulladékkezelés