ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY : INGATLAN ZÖLDKÁRTYA

 

Újabb üzlet, vagy valós igényre épülő kormányrendelet?

Kedves Olvasó!

2012. január 1-jétől meglévő épület, önálló rendeltetési egység, lakás adásvételéhez, egy évet meghaladó bérbeadásához, Energetikai Tanúsítvány kiállítása szükséges.

 

Az épületek energiafelhasználása különösen fontos helyet foglal el az ország gazdasági mérlegében és a családok pénztárcájának alakulásában. Az energiapazarlás, a hihetetlen fűtési- és elektromos áram költségek, az energiaárak folyamatos, drasztikus növekedése, a környezetszennyezés fokozódása a legfelsőbb szinten is beavatkozásra késztette a döntéshozókat. Ezért 2002-ben az Európai Únió is direktívában írta elő új, magasabb követelmények bevezetését, új számítási módszerek kidolgozását, így az energiafogyasztás és környezetszennyezés csökkentését.

A Magyar Köztársaság kormánya a fentiek alapján két alapvető jogszabályt alkotott:

az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM, rendeletet, amely a számítási módszereket egységesítette, és az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendeletet, amely pedig a energetikai tanúsítás módszereit rendezte egységes szerkezetbe.

Az energiatanúsítvány az az új közokirat, amely megmutatja az épület energiafelhasználásának hatékonyságát.

2009. január 1. napját követően a 176/2008 (XII.31.) Korm. rendelet hatálybalépésének köszönhetően minden ezt követően indult építésügyi engedélyeztetési eljárásban kiadott, jogerős és végrehajtható építési engedéllyel megvalósuló új épület építésekor – legkésőbb a használatbavételi engedély benyújtásáig – el kell készíttetni az épület energetikai tanúsítványát. Kötelező az energetikai tanúsítvány (közismertebb nevén épületzöldkártya) elkészítése meglévő épület tulajdonjogának átruházása, illetőleg egy évet meghaladó időtartamú bérbeadása esetén is.

Lakásunk, házunk energiafelhasználásának csökkentése a környezetünk védelme mellett a fűtésszámlánkat is kedvezően befolyásolja.

 

Miért is érdemes elkészíttetni az Energetikai Tanúsítványt?

  • Mert ez egy hiteles tanúsítvány, ami a használatbavételi engedélyhez kell.
  • Mert sokat spórolhat meg, amíg rendeletben előírt árakon jut hozzá.
  • Mert az energia megtakarítást eredményező pályázatok benyújtásához szükséges.
  • Mert növelheti az ingatlan értékét egy megfelelő tanúsítvány felmutatása.

 

Érdekli a kormányrendelet? Klikk ide

Partnereink:

EURO-PARTNER INGATLAN Kft.