Brüsszel, 2012. január 17

Az Európai Bizottság 27 energia-hatékony IBM adatközpontot tüntetett ki
A budapesti adatközpont is a legjobbak között

Az IBM (NYSE: IBM) bejelentette, hogy az Európai Bizottság az EU adatközpontokra vonatkozó működési kódexe alapján összesen 27 IBM adatközpontot tüntetett ki energiahatékonysági díjjal. Ilyen sok létesítménnyel még egyetlen vállalat sem nyerte el ezt az elismerést, a díjazottak között ott az IBM budapesti adatközpontja is.

Az EU adatközpontokra vonatkozó működési kódexe az adatközpontok növekvő energiafogyasztására ad választ. Az EU célja, hogy tájékoztassa az adatközpontok üzemeltetőit és tulajdonosait, illetve ösztönözze őket az energiafogyasztás olyan költséghatékony mérséklésére, ami nem korlátozza az adatközpontok üzleti szempontból kulcsfontosságú funkcióit. Az értékelés számos bevált, az energiaveszteség csökkentését célzó módszerrel történik. Energia-hatékony hardvermegoldásokkal, szabadhűtéssel vagy hideg légcsatornák kialakításával. Egy-egy számítógépes adatközpont energiafelhasználási hatékonyságát az energiahatékonysági mutató (power usage effectiveness, PUE) jelzi. Az Uptime Institute májusi értékelése szerint az IBM adatközpontok PUE-értéke átlagos energiafelhasználás mellett 1,65, szemben az iparági átlagnak számító 1,8-es értékkel.

Az IBM 27 díjazott, környezetbarát adatközpont az IBM stratégiai tevékenység-kihelyezési (outsourcing) adatközpontjainak több mint 70%-át jelenti 15 európai országban. Számos központot eleve úgy alakítottak ki, hogy támogassák a felhőalapú szolgáltatásokat is, így világszerte segítik az ügyfelek jobb működését. Az adatközpontokban alkalmazott energiahatékonysági fejlesztések alapvetően hozzájárultak ahhoz, hogy az IBM megvalósította 2007-ben kitűzött célját, és három éven belül kétszeresére növelte adatközpontjainak informatikai kapacitását, miközben energiafogyasztásuk egyáltalán nem növekedett.

Lépések egy energia-hatékony bolygóért – Budapesten is
„Az adatközpontok hagyományosan fontos részei az IBM üzleti identitásának, miközben a vállalat energiafelhasználásának és a költségeinek jelentős része is hozzájuk kötődik – nyilatkozta Harry van Dorenmalen, az IBM európai elnöke. – Fontos számunkra az Európai Unió működési kódexe alapján megítélt elismerés, hiszen az energia- és klímaproblémák példaszerű kezelése régóta része az IBM környezetvédelemben is vezető szerepre törekvő vállalati elkötelezettségének. A „Smarter Planet” néven összefoglalt jövőképünk számos módszert kínál a társadalomnak az energiafelhasználás jelentős csökkentéséhez.”

Az IBM budapesti adatközpontja, az ISC Hungary Jász utcai egysége is egyike a 27 elismert központnak. „2001 óta üzemelő outsourcing adatközpontunkban olyan technológiákat alkalmazunk, melyek alacsonyabb energia-felvétel mellett biztosítják az ügyfeleink által elvárt teljesítményt – hangsúlyozta Pongrácz Ferenc, a magyar adatközpontot üzemeltető ISC Hungary vezetője. – Az elmúlt két évben hideg-meleg folyosók kialakításával, a hűtött levegő visszakeverésének megakadályozásával 10%-os csökkenést értünk el a fajlagos energiafelhasználásban, az előttünk álló félévben pedig további 10 %-os csökkentést veszünk célba, így érhetjük el itt is az átlagos energiafelhasználás melletti 1,65-ös energiahatékonysági (PUE) értéket.”

Mér, elemez, visszacsatol
Az IBM folyamatos és szoros elemzés mellett működteti adatközpontjait, amihez az IBM kutatási részlege által kifejlesztett mobil mérési technológia (Mobile Measurement Technology, MMT) nyújt segítséget. Ez a technológia érzékelők ezreivel látja el az adatközpontokat, hogy folyamatosan rögzíthessék és elemezhessék a hőmérsékletet és a légáramlást, észlelhessék a kialakuló forró és hideg pontokat. Az MMT betekintést nyújt az energiaáramlásba, biztonságos és megbízható adatszolgáltatásával hozzájárul az adatközpontok hatékony hűtéséhez, s így a költségek jelentős mérsékléséhez is.

Az IBM bizonyos egységes gyakorlatok globális alkalmazásával is igyekszik megőrizni vezető szerepét az adatközpontok energiahatékonyságában. Ilyen lépés a régi hardvereszközök energiahatékonyabb kiszolgálókra cserélése, az iparágban vezető kiszolgáló-konszolidálási és -virtualizálási arány érvényesítése, valamint az elektromos energia és a léghűtés hatékony és intelligens felhasználása az adatközpontok működtetésében. Az energia-hatékony adatközpontok működtetése olyan tapasztalatokkal is szolgál, amelyek alapján az IBM Európában és a világon ügyfelek százainak nyújthat segítséget hasonló eredmények eléréséhez.

***

A díjazott adatközpontok a következő országokban találhatók: Németország, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Írország, Hollandia, Ausztria, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Magyarország.

További részletek az EU adatközpontokra vonatkozó működési kódexéről:

http://re.jrc.ec.europa.eu/energyefficiency/html/standby_initiative_data_centers.htm

További információ:

Tornóczky Gabriella
Kommunikációs vezető
Marketing & Communications
IBM Hungary
Tel: +36 1 382-5508
Mobil: +36 20 823-5486
e-mail: tornoczky@hu.ibm.com