ELMŰ Energiatakarékossági tanácsadó iroda

bemutatoterem elmu  

 

Vállalatcsoportunk az energiahatékonyság és környezettudatosság jegyében több, a társadalmi felelősségvállalást előtérbe helyező felvilágosító, ismeretbővítő kezdeményezést indított. A legismertebbek az Energiapersely elnevezésű energiatakarékossági program, az Energia Suli iskolai program, a Fizibusz néven futó oktató roadshow, a közép- és nagyvállalati ügyfeleknek szóló energetikai audit szolgáltatás, valamint a most megnyitott, ingyenes konzultációt kínáló bemutatóterem és tanácsadó iroda.

A lakossági fogyasztók személyre szabott tájékoztatását és az egyedi igényeiknek megfelelő tanácsadást szolgálja a Váci úti székház földszintjén újonnan felavatott tanácsadó iroda és bemutatóterem, amelyben az érdeklődők különböző installációkon keresztül informálódhatnak a háztartásban alkalmazott energiafelhasználási módokról, illetve a takarékosság lehetőségeiről, köztük a különböző szigetelésű nyílászáróktól a hőszivattyún át a napkollektorokig. Emellett az érdeklődők további kérdéseire az ELMŰ szakmailag kiválóan felkészült munkatársa ad választ. Az egyszerűen kezelhető érintőképernyős szoftverek segítségével pedig a saját otthonukban felhasznált energiamennyiség kalkulációjára is lehetőség nyílik.

A bemutatóteremben hét különböző modult alakítottunk ki.

1. Hőszivattyú 

hoszivattyu

A hőszivattyús installáció két elemből tevődik össze. Az egyik egy családi házat ábrázoló makett, amely a különböző hőszivattyús megoldásokat szemlélteti. Kiválóan illusztrálja a teljes hőszivattyús rendszert: látható a forrásoldal, a hőszivattyú berendezés, valamint a hőleadó oldal is.

A hőszivattyús technológia bemutatásának másik eleme egy valódi hőszivattyú, amely a környezetből kinyert hőmennyiséget alakítja át fűtési célú melegvízzé. A bemutatott készülék egy kisebb családi ház fűtését, használati melegvíz igényét és hűtését kiszolgáló talajszondás rendszerű hőszivattyú.

 

 

2. Elektromos fűtési módok

Az installáció a különböző elektromos fűtési technológiák ismertetésére szolgál. Metszeti ábrázolásban mutat be egy hőtárolós kályhát, ezáltal megismerhető a felépítése és működése. Emellett a legújabb technológiájú direkt fűtések kapnak helyet, mint a konvekciós fűtés, az infrapanel és az elektromos padlófűtés. A bemutatott fűtőtestek működés közben is kipróbálhatóak.

 

 

 

 

5. Napkollektoros rendszer

napkollektorok

Az installáció a napenergia melegvíz előállítására alkalmas rendszerének bemutatását szolgálja. A bemutató kereteken látható a sík- és az úgynevezett vákuumcsöves kollektor, valamint a rendszerhez tartozó további gépészeti elemek is. A használati melegvíz-tartály metszeti kialakítása révén annak belső felépítése is megismerhető.

 

 

 

 

6. Lakásenergia

lakasenergia

Az érintőképernyős szoftver segítségével az ügyfelek saját maguk is kiszámolhatják háztartásuk havi villamosenergia-fogyasztását. Az összesítő tábla a teljes felhasználás mellett képet ad az egyes helyiségek fogyasztásáról, de információt nyújt az esetleges kiugró teljesítményekről is.

 

 

 

 

7. Nyílászárók hővesztesége

nyilaszarok

A modul a különböző üvegrétegű és szigeteltségű ablakok esetén mérhető hőveszteséget demonstrálja. A fagyasztóláda felső részén elhelyezett ablaktáblák felületi hőmérői megmutatják az egyes megoldások közötti különbséget, azonos külső hőmérséklet mellett. Az érintőképernyős szoftverrel kiszámítható, hogy a háztartásban jelenleg beépített nyílászárók szigeteltre történő cseréje havi szinten mekkora összegű megtakarítással jár.

 

Látogasson el tanácsadó irodánkba  és tegye fel kérdéseit szakértőnknek!

 

Várjuk Önt a 1132 Budapest, Váci út 72-74. címen hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között!