A Skanska Property Hungary három fontos mérföldkövet ünnepelt június 26-án: a Skanska 125. születésnapját, a cég magyarországi jelenlétének 25. évfordulóját, valamint azt, hogy a Green House tetejére bokréta került.

skanska

A keddi rendezvényen az ingatlanszektor több mint 150 képviselője – építészek, befektetők, ügynökök, üzleti partnerek és leendő bérlők (ABB, AVIS) – ünnepelt együtt a Skanska Magyarország Ingatlan Kft.-vel.

A meghívott előadók a cég első negyed évszázadát különböző aspektusból méltatták. Nicklas Lindberg (Regionális Igazgató, Skanska Commercial Development Europe) Magyarország jelentőségét a Közép-Kelet európai régió vonatkozásában hangsúlyozta, Boda Anna (Tanácsos, Svéd Nagykövetség) a magyarországi svéd közösség fenntarthatósági kezdeményezéseiben emelte ki a Skanska Property Hungary meghatározó szerepét, míg Dr. Szentes Tamás (Főpolgármester-helyettes, Fővárosi Önkormányzat) a főváros és a XIII. kerület szempontjából vizsgálta a cég zöld fejlesztéseit. Grzegorz Strutynski ügyvezető egy új, kifejezetten a rendezvény alkalmából készített kisfilmet mutatott be, amelyben a Skanska 1987 és 2012 között elkészült irodaházainak meghatározó építészeti elemei villannak fel, a 2012 decemberében átadásra kerülő Green House homlokzatépítési munkálatai láthatóak, és a jövőbe mutató digitális befejezésben a 2014-re tervezett Nordic Light irodaház is szemeink előtt épül fel.

Az utolsó negyed évszázadban a Skanska Property Hungary 122.200 négyzetméternyikereskedelmi célú ingatlant fejlesztett Budapesten és környékén. A projektek között szerepel az ikonikus East-West Business Center, a West End Business Center, a Soroksár Kereskedelmi Park, a Budakalász Kereskedelmi Park, a Science Park, a Light Corner és a Népliget Center.

Júniusban a Green House irodaház építése fontos mérföldkőhöz érkezett: az épület tető alá került, a homlokzat szerkezete kész, miközben az épületgépészeti, villamossági és belső szakipari munkák teljes gőzzel folynak. Az irodaház nagy része már a szerződött bérlők elképzelései szerinti belsőépítészettel készül.

A kivitelezés eddig 33.000 tonna vasbetont és 800 tonna acélszerkezetet épített be. A homlokzat 800 darab nagytáblás homlokzatelemből és 2.000 négyzetméter függönyfal szerkezetből épült, összesen 4.200 négyzetméter üveg és 5.600 négyzetméter kerámiaburkolat felhasználásával. Ha azonban a legfontosabb, emberi tényezőt vizsgáljuk, ezt az eredményt 1.200 ember 200.000 munkaórában érte el.

Az ünnepi esemény – amelynek során még egy környezettudatos Eco-Design divatbemutatót is láthattak a meghívottak – egyrészt a Skanska Property Hungary eddigi eredményeire pillantott vissza, másrészt azonban azt az elkötelezettséget erősítette meg, miszerint a Skanska valós társadalmi igényekre reagáló, modern és innovatív ingatlanfejlesztő cég marad a következő évtizedekben is.

Bővebben a GREEN HOUSE-ról: green house

www.skanska.hu