Az Európa Pont látta vendégül a Culture|Futures hálózat budapesti konferenciáját nemrégiben. Céljuk, hogy elősegítsék az ökológiai korszakra való áttérést 2050-ig. Hogyan? A világ fejlődésének fenntartható irányba terelésével és a kultúra segítő erejével.

 

Környezetvédelem Peter HeadKörnyezetvédelem Peter Head a környezetvédelm hőse

A zöld konferenciát Mads Sandau-Jensen, Dánia magyarországi nagykövete nyitotta meg, majd Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője beszélt röviden az Európai Unió környezetvédelmi célkitűzéseiről, valamint arról, hogy a kultúra mennyire fontos a zöld gondolkodás kialakításában.

 

Az esemény középpontjában Peter Head előadása állt, akit a Time Magazin 2008-ban a „környezet hősének” választott. Érdekfeszítő beszédében a véges mennyiségben rendelkezésre álló nyersanyagok mértéktelen használatának végzetes következményeire hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy életformaváltásra van szükség, s a jövőben az újrafelhasználás és az energiatakarékosság lesznek a kulcsszavak. A fenntartható életmódra való áttéréshez viszont teljes szemléletmód-váltás is szükséges, amelyben kiemelt szerepe van a kultúrának. Döntő fontosságú, hogy az adott társadalomban élő emberek hogyan viszonyulnak egymáshoz és a környezetükhöz.

 

A modern kor városai óriási energiaigénnyel működnek, és rengeteg hulladékot termelnek. Ez tény, azzal viszont a neves szakember szerint nem foglalkozik senki, hogy honnan nyerjük az energiát, és mi történik a városi élet során keletkező melléktermékekkel. A megoldás a természet inspirálta öko-városok megteremtése lehet. Kiemelt figyelmet kell szentelni a városi közlekedésben a megújuló energiaforrásokból működtetett, minél alacsonyabb káros anyag-kibocsátású tömegközlekedésnek, a sétáló- és kerékpárutak kiépítésének. Őkológiai lábnyomunkat jelentősen csökkenti az is, ha helyben előállított és megtermelt termékeket fogyasztunk. Ez kiváltképpen igaz az élelmiszerekre. Egy figyelemre méltó kísérleti project a kínai öko-város, Wanzhuang létrehozása, ahol ökológiailag teljesen fenntartható lesz minden, hiszen a természet, a mezőgazdaság és városi életforma harmóniájára épül majd.

 

A rendkívül érdekes konferenciáról bővebb beszámolót olvashat az alábbi linken: http://europapont.blog.hu/2012/01/25/culturefuture